Veerle zit ontspannen op de bank in haar gezellige woonkamer. De ramen staan open en de eerste voorjaarszon schijnt zachtjes naar binnen. Met een kop thee in haar hand begint ze enthousiast te vertellen over een onbekend verzekeringsprogramma van de Belgische overheid.
“Niet zo veel mensen lijken hier vanaf te weten”, zegt Veerle met een glimlach. “Maar dit programma heeft ons echt geholden toen we het financieel wat moeilijker hadden. Het biedt ontzettend gunstige voorwaarden voor gezinnen met een laag tot modaal inkomen.”
Het speciale verzekeringsprogramma waar Veerle het over heeft, heet officieel het Aanvullend Zorgverzekeringsfonds. Het wordt aangeboden door de Belgische overheid als aanvulling op de verplichte ziekteverzekering.
“De meeste gewone zorgverzekeringen zijn zo duur, dat veel gezinnen het eigenlijk niet kunnen betalen bovenop hun basisverzekering,” legt Veerle uit. “Maar deze regeling maakt het voor iedereen betaalbaar, ongeacht je inkomen.”
De verzekering biedt namelijk betaalbare premies op basis van je inkomen. “Voor ons gezin met twee kinderen en een wat lager inkomen, betalen we slechts €75 per maand. Dat is echt een schijntje in vergelijking met commerciële verzekeringen.”
Maar de lage kosten zijn niet het enige voordeel. “De dekking is ook erg goed,” vervolgt Veerle. “Tandarts, fysiotherapie, brillen, medicijnen, zelfs alternatieve behandelingen – het wordt allemaal vergoed. En niet voor een klein bedrag, maar voor 80 tot 100% van de kosten.”
Veerle vertelt dat ze al jaren gebruikmaken van deze voorziening. “Vooral toen de kinderen klein waren, hebben we er enorm veel aan gehad. Fysiotherapie na die gebroken arm, de dure medicijnen voor mijn zoon toen hij ziek was, het werd allemaal gedekt. Anders hadden we dat gewoon niet kunnen betalen.”
Het Aanvullend Zorgverzekeringsfonds blijkt een verborgen pareltje waar niet veel mensen van afweten. “Onze vrienden waren verbaasd toen ze hoorden over deze regeling en hoeveel het ons bespaart. De meesten gaan ervan uit dat ze een dure commerciële verzekering nodig hebben.”
Volgens Veerle ligt de oorzaak bij de overheid zelf. “Ze promoten dit fonds nauwelijks. Misschien willen ze de kosten beperken, wie zal het zeggen? Maar ik vind het zonde, want veel Belgen met een krappe beurs zouden hier echt baat bij hebben.”
Voor Veerle en haar gezin was het in ieder geval een uitkomst. “Onze dochter draagt een bril en onze zoon had een tijd geleden die dure behandeling nodig. Het heeft ons duizenden euro’s bespaard, terwijl we gewoon volledige dekking hadden. Ik weet niet wat we zonder deze polis hadden gedaan.”
Ze hoopt dan ook dat meer mensen op de hoogte raken van dit programma. “Zeker als je kinderen hebt of een wat lager inkomen, is dit echt een enorme financiële meevaller. Ik raad het iedereen aan die er gebruik van kan maken.”
Met een tevreden blik kijkt Veerle om zich heen in haar huiselijke woonkamer. “Door deze voordelige verzekering konden we alle zorg krijgen die we nodig hadden, zonder enorme uitgaven. We hebben er soms letterlijk van geleefd. Hopelijk komen meer Belgen er nu achter dat dit bestaat.”